top of page
Search

Treenimotivaatio hukassa? - 10 parasta vinkkiä treenien aloittamiseen

Updated: Oct 13, 2021

Sain vastikään Instagramiin yksityisviestin, jossa multa kysyttiin vinkkejä siihen, miten saada itsensä motivoitua aloittamaan jo kuukausia sitten ostettu kurssi. Vinkkejä löytyy kyllä ja laitanpa ne tänne kaikkien saataville, sillä näitä vinkkejä voit soveltaa mihin tahansa treeniin.

Vahva Elämä, Rebekka Jaakkola, juoksukurssi, treenimotivaatio
Luonto antaa mulle energiaa, mikä onkin mulle paras motivaatio lähteä lenkille.

10 VINKKIÄ TREENIMOTIVAATION LÖYTYMISEEN:


1. SILMÄILY


Jos sinulla on ostettu treeniohjelma tai olet tehnyt sellaisen vaikka itse, mutta et ole vielä saanut aikaiseksi aloittaa sitä, käy nyt heti nopeasti silmäillen paria kolme ensimmäistä treeniviikkoa läpi. Katso millaisia treenejä ne sisältää, katso mahdollisia treenivideoita hetken, mieti miltä joku lenkki tuntuisi ja miten hyvä fiilis siitä tulisi. Tämä herättelee omaa asennetta, ajatusmaailmaa ja tunteita vastaanottavaisemmaksi treenin aloitukselle. Vaikka olisitkin jo tutustunut treeniohjelmaan, tee tämä silti aktivoimaan itseäsi toimintaan.

2. MINIMOI ESTEET


Mieti mitkä asiat estävät sinua aloittamasta ja pyri minimoimaan esteet.


Jos esteenä on kiire, karsi jotain pois arjestasi, jotta saat hyvinvointiisi tarvittavat tunnit mahdutettua viikkoosi. Jos se on väsymys, muuta arkeasi niin, että saat levättyä tarpeeksi.

Tämä kikka on yleensä kaikkein parhain kikka, joskin toteutus voi viedä hetken aikaa. Usein tällä saadaan aikaan pysyvämpää muutosta elämään, koska tässä pureudutaan väsymykseen ja stressiin, jotka vaikuttavat hyvinvointiimme erittäin paljon ja niihin olisikin hyvä puuttua.


Jos esteenä on vain motivaation puute, lisää motivaatiota esimerkiksi vinkillä numero 1 tai katsomalla motivoivia kuntoiluvideoita ja inspiroivia kuvia instasta tai jostain muualta. Mielikuvaharjoittelu toimii ihan tutkitusti. Kuvittele itsesi parhaaseen juoksukokemukseesi vaikka sitä ei ikinä olisi edes ollut. Ajattele että olet kokenut juoksija, jonka jalka rullaa kepeästi kauniissa ulkoilmassa ja samalla tunnet juoksun flown ja ihanan tuulen vireen kasvoillasi. Miten vahva ja hyvä fiilis sinulla on!


3. PÄÄTÄ MILLOIN ALOITAT TREENIT


Päätä aloituspäivä ja valmistele itsesi siihen henkisesti. Tässäkin mielikuvaharjoittelu on erittäin toimivaa. Mieti joka päivä edes minuutin verran, miten ihanaa on kun lähdet ovesta ulos ja juoksu kulkee hyvin, koet valtavaa tyytyväisyyttä itseesi ja kiitollisuutta siitä, että voit ja pystyt juoksemaan.

Sun juoksun ei tarvitse tuntua oikeasti näin kivalta vielä, mutta on tärkeää tsempata itsensä ajattelemaan niin, jolloin lenkille alkaa tehdä mieli ja tiedät että sellainen tunne on mahdollista myös sinulle.

4. KAVERIN KANSSA


Pyydä ystävä tai vaikka puoliso mukaan projektiin. Kaverin mukana olo ja yhteinen tsemppi on tosi motivoivaa ja molemmat voi kannustaa toisiaan, kun motivaatio meinaa hukkua.


Jos tykkäät mieluummin juosta yksin, voit kuunnella lenkillä vaikka musiikkia, josta saat buustia. Voit myös kuunnella hyvää äänikirjaa, podcastia tms, jotain mille arjessa ei muuten ei ole aikaa. Näin saat hoidettua kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Tätä vinkkiä en suosittele toteuttamaan joka lenkillä, sillä itse suosin lenkkeilyä luonnon ääniä kuunnellen, jolloin voin keskittyä vain ja ainoastaan siihen oleelliseen eli nauttimaan juoksusta. Multitaskaaminen ei ole muutenkaan hyvä juttu, kun tässä hektisessä arjessa aivomme ovat koetuksella pitkälti aamusta iltaan. On hyvä antaa välillä aivojenkin levätä ilman mitään keinotekoista ärsykettä tai liika-ajattelua. Ole vain ja nauti siitä hetkestä.

5. JULKINEN PROJEKTI


Kerro kaverille, sukulaiselle tai julkisesti kaikille omassa sosiaalisessa mediassa, että nyt aloitat VAHVA ELÄMÄ -juoksukurssin tai jonkin muun hyvinvointiprojektin. Joillekin toimii tällainen paine, kunhan et anna sen stressata itseäsi liikaa.

6. VAHVA ELÄMÄ VERTAISTUKI


Mun valmennettavilla on oma suljettu Facebook-ryhmä, josta saa aina apua ja tukea omaan treeniin ja motivaatioon. Sieltä löytyy valtavan inspiroivia ja motivoivia kertomuksia, miten mun kurssit on parantaneet kuntoa, elämää, jaksamista ja se juoksun flow on löytynyt.


Jos sulla ei ole muuta tukiryhmää, tule mukaan mun valmennuksiin ja saat aina multa ja vertaisiltasi tukea, kun sitä tarvit. Pelkästään tieto siitä, että ammattilainen ja muut kurssilaiset on sun rinnalla auttaa motivaation ylläpitämisessä. Vahva Elämän kursseilla ei tarvitse koskaan treenata yksin, vaikka mun kurssit onkin verkkokursseja. :)


Rebekka Jaakkola, Vahva Elämä, juoksukurssi, treenimotivaatio
Itse aikataulutan päiväni niin, että sinne mahtuu myös treeni tai jokin hyvinvointihetki.

7. SUUNNITTELE


Tee aikataulu itsellesi kalenteriin.


Jos olet jo ostanut mun valmennuksen ja sulla on jo monen viikon tekemättömät treenit postissa, voit kalenteroida treenisi tarkkaan jo pitkälle eteenpäin. Ja jos et pystykään tekemään kaikkia treenejä aikataulussa, ei pidä lannistua, sillä se on täysin luonnollista, että elämän muuttuvat tekijät sotkee aina välillä omia suunnitelmia. Jos näin käy, on tärkeää jatkaa kuitenkin heti kun pystyy.


On myös ihan ok, jos sun treeniviikko on pidempi kuin seitsemän päivää, eli et ehdi tehdä treenejä siinä ajassa kuin ne oli alunperin suunniteltu. Jokaisen arki ja elämä on erilainen ja treeniohjelmat toimivat aina paremmin, kun ne muokkaa omaan arkeen ja jaksamiseen sopiviksi.

8. PALKINTO ONNISTUMISESTA


Palkitse itseäsi jokaisesta onnistumisesta. Onnistuminen voi tarkoittaa tehtyä treeniä, sitä että on suonut itselleen viisi minuuttia liikkuvuusharjoitukselle tai että suunnittelit treeniviikkosi etukäteen. Palkinto voi olla muutama minuutti sosiaalista mediaa, kahvihetki ystävän kanssa, jakso lempi tv-sarjaa tai vaikka terveellinen ja kauniisti rakennettu smoothie.


Kokonaisesta tehdystä treeniviikosta voi palkita itsensä vaikka kahvilakäynnillä, hieronnalla tai kyläilyllä ystävän luona. Treenaamisesta voi tehdä tosi kivan asian, jota oikein odottaa.

9. PALA KERRALLAAN


Olen yrittänyt tehdä mun VAHVA ELÄMÄ -kurssit mahdollisimman motivoiviksi. Kun onnistumisen tunteita saa helposti, se saa haluamaan treeniä lisää. Ensin on vain ylitettävä se yleensä vaikein kynnys eli aloittaminen.

Mitä jos et ajattele aloittamista pitkän kurssin aloittamisena, vaan päätät edetä yksi treeni kerrallaan? Älä mieti edes treenin kokonaiskestoa tai kuinka monta treeniä pitää tehdä viikossa, vaan ajattele vain yhtä treeniä kerrallaan, yhtä toistoa siitä treenistä tai yhtä minuuttia. Eli jos teet tänään treenin, ajattele ensin, että kunhan saat tehtyä alkulämmittelystä ekan minuutin niin se on hyvä. Kun minuutti on tehty, ajattele, että sait tehtyä yhden minuutin, joten pystyt tekemään toisenkin. Etene näin minuutti kerrallaan tai toisto kerrallaan ajattelematta vielä varsinaista treeniä ollenkaan. Eli sekin riittää, että saat lämmittelyn tehtyä.

Kun lämppä on tehty, kynnys tehdä varsinainen treeni on jo huomattavasti matalampi. Olet madaltanut treenaamisen kynnystä, teet sen varsinaisen treenin siihen perään tai et. Olet jo oikeastaan treenannut lämmittelyn verran, sillä mun valmennusfilosofialla lämmittelykin lasketaan treeniksi. Varsinaisen treenin, oli se juoksulenkki, lihaskuntotreeni tai mikä tahansa, teet samalla idealla ja näin etenet pala kerrallaan. Tässä hyvä puoli on se, että ei ole pakko tehdä mitään, vaan voi lopettaa missä kohtaa tahansa. Näin treenistä ei tule liian isoa mörköä missään vaiheessa.


Tärkeintähän on tehdä jotain, ei se kuinka paljon tai miten.

10. KERRO MEILLE ETTÄ NYT ALOITAT


Jos olet mun kurssilainen, postaa suljettuun Facebook-ryhmään että nyt haluat aloittaa ja tarvitset tsemppiä ja tukea tähän. Me autetaan ja tsempataan sua kyllä! Voit myös käydä kommentoimassa mun Insta-postaukseen sun projektista tai siitä, että nyt on sun aika aloittaa. Siten päätös on myös julkinen ja ehkä helpottaa aloittamista.


Voit myös aina laittaa mulle postia: info@vahvaelama.com ja kertoa mulle haasteistasi niin mä lupaan auttaa sua parhaani mukaan. Mun yksi tärkeimmistä toimintaperiaatteistani on lämminhenkinen asiakaspalvelu ja siihen kuuluu myös motivointi, vaikka mun juoksukurssit ja kotitreenikurssit onkin verkkokursseja.

Mieti näitä keinoja rauhassa ja ajatuksella.


Vahva Elämä, Rebekka Jaakkola, juoksukurssi, treenimotivaatio
Jos liikuntaan ei löydy säännöllisesti aikaa, jostain muualta pitää karsia.

Mun kursseilla on aina tärkeintä nautinnollinen treeni ja se, että tekee jotain eikä se kuinka hyvin noudattaa ohjeita tai miten paljon tekee. On tärkeää aloittaa jostain, joten kannattaa tehdä aloittamisen kynnys niin matalaksi kuin mahdollista.


Päätä tehdä tänään vaikka 5 minuutin treeni, ylihuomenna 6 minuutin jne. Lisää treenin määrää rauhassa ja itseäsi kuunnellen.

Muista, että mun treenien tai minkään muunkaan treenin ei ole tarkoitus luoda stressiä vaan poistaa sitä.


Mielellään kuulen, mikä kikka toimi vai toimiko mikään. Ja jos sulle tulee mieleen lisää vinkkejä, niin kerro ihmeessä! Palautetta ja lisävinkkejä voit laittaa vaikka mun uusimpaan Instagram-postaukseen.


Nähdään treeneissä!


Treeniterveisin,

Rebekka


Kuvat: Jassu Dammert

247 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page