top of page
Search

Mielettömän ihania palautteita Vahva Elämän juoksukursseilta

Updated: Feb 9, 2022

Moni Vahva Elämän juoksukurssilainen oivaltaa kurssin aikana jotain olennaista treenaamisesta ja siitä, miksei juoksu ole ennen tuntunut hyvältä.


Usein oivallukset liittyvät vauhtiin. On yritetty juosta aivan liian kovaa ja siksi harrastus on tyssännyt ennen kuin se on alkanutkaan. Toiset ovat vain sinnillä juosseet vuosiakin, vaikka lenkistä ei ole ikinä nauttinut sen aikana, koska vauhti. Ja monilla kehitys tyssää, kun vauhtia on liikaa.


Toinen oivallus liittyy lämmittelyyn. Siitä on liian helppo nipistää, jos aika on tiukilla, vaikka se on olennainen osa juoksutreenejä. Juoksulenkki tuntuu heti alusta asti kevyemmältä ja on myös tehokkaampi, kun alla on kunnon lämmittely, joka valmistaa kehon lenkille. Lämmittely myös ehkäisee rasitusvammoja.


Kolmas oivallus liittyy liikkuvuusharjoituksiin. Joustava keho helpottaa juoksemista ja siksi liikkuvuusharjoitukset ja kehonhuolto ovat tärkeitä elementtejä treenikokonaisuudessa. Joustava keho on tärkeä myös jokapäiväisessä elämässä ja sillä on suuri merkitys jaksamiseen. Liikkuvuusharjoitukset ovatkin helppo tapa piristää kehoa ja mieltä, vaikka kesken etätyöpäivän.


Ehkä tärkein oivallus on, että juoksemisen, ja liikunnan ylipäänsä, kuuluu tuntua hyvältä, niin että siitä nauttii ja sitä haluaa tehdä säännöllisesti. Avain tähän on lempeys ja armollisuus itseään kohtaan. Se ei juuri muuta vaadi. :)

Alla vielä ihania palautteita ja oivalluksia juoksukurssilaisilta.


Kävelystä juoksuun, verkkokurssi, verkkovalmennus

Kävelystä juoksuun, eli nollasta mahtavaan alkuun

”Mulla on [--] jälkeen ollut haaveissa löytää uudelleen liikunnan ilo, päästä irti suorittamisesta ja saada liikunnasta keskeinen osa omaa arkea ja hyvinvointia.


Tältä kurssilta odotin innostavia treenejä ja juoksukunnon kehittymistä. Niiden lisäksi pääsinkin paljon syvemmälle tavoitteissani, löysin nimittäin aidon liikkumisen ilon! Kurssi ylitti kaikki odotukset. Oikein odotin seuraavaa treeniä, ja koin aidosti että liikkuminen voi olla myös mukavaa ja lempeää, ihana osa hektistä arkea ja silti kehitystä tapahtuu. Uskon, että nyt vihdoin ja tämän kurssin myötä alan oppia liikkumaan oikein, hyvinvointia lisäten eikä suorittaen ja uupuen. Erityisen paljon tykkäsin juoksutreenien väleissä tehtävistä liikkuvuusharjoituksista. Kiitos sulle!”

- Sandra -


Olen juossut välillä enemmän ja välillä vähemmän reilun kymmenen vuoden ajan. Sinä aikana olen ollut vain pariin otteeseen niin hyvässä kunnossa, että noin kymmenen kilometrin lenkki on onnistunut ilman tukehtumiskuolemaa. Suurimman osan ajasta olen juossut keuhkot pihisten, penikat hoosiannnaa huutaen ja verenmaku suussa väkisin liian pitkiä matkoja, liian lujaa. [--] Kunto ei ole tällä lenkkeilytyylillä kasvanut tai se on kasvanut erittäin hitaasti, ja sekös söi motivaatiota. Sykkeet olivat aina - ja tarkoitan siis AINA - vähintään 170 lyöntiä minuutissa. Peruskunto oli minulle lähes tuntematon käsite.


Sitten törmäsin somessa Vahva elämä -kursseihin. Aikani jahkailin, mutta lopulta tartuin tilaisuuteen. Päätin lähteä liikkeelle pohjalta, vaikka jaksoinkin juosta joten kuten pari kilometriä, ja valitsin kurssiksi Kävelystä juoksuun.


Päätös oli ehdottomasti oikea, sillä kuluneet vuodet ovat osoittaneet, että olen aikaisemmin lähestynyt lenkkeilyä aivan väärästä kulmasta: täysillä ja armoa tuntematta, vaikka tuntuisi kuinka kamalalta. Siksi pehmeä lasku lenkkeilyyn ja panostus peruskuntoon olivat ehdottoman oikeita ratkaisuja. Samalla sain rohtoja juoksemisen asennepuoleen: lenkkeilyn ei ole pakko olla tuskaista hapen haukkomista ja hampaiden kiristelyä, vaan siitä voi jopa nauttia, kun vauhti on tarpeeksi maltillinen.


Aluksi oli vaikeaa antaa itselleen lupa liikkua lempeästi. En meinannut kehdata hölkyttää niin hitaasti, kuin ohjeet edellyttivät. 30 sekunnin hitaat hölkkäpätkät tuntuivat jostain syystä kiusallisille. Päätin kuitenkin olla fuskaamatta, ja noudattaa annettuja ohjeita orjallisesti, vaikka sisäinen piiskurini kokikin hissuksiin hölkkäilyn nolostuttavana. Olin ajatellut aikaisemmin, että kehoni vain yksinkertaisesti toimii niin, että sykkeet nousevat korkeammiksi kuin muilla. Siksi olin ällistynyt, kun sain tehtyä juoksuharjoituksia noin 140 lyönnin keskisykkeellä.


Kurssin aluksi oli yllätys, että lihakseni tulivat niin kipeiksi. Syy ei ollut juoksuosioissa, sillä ne olivat keholleni hyvin lempeitä. Sen sijaan kurssiin kuuluvat kehonhuolto-osiot tulivat kropalleni suoranaisena shokkina. Olen aina inhonnut lihaskuntoa, ja siksi en juuri ole panostanut tähän puoleen viime vuosina. Ohjelmassa mukana olevat lämmittelyt, jäähdyttelyt ja palauttavat harjoitukset tulivat kuitenkin selvästi tarpeeseen, sillä jo ne saivat reiteni jumiin, vaikka harjoitukset olivatkin helppoja. Juoksu on kuitenkin koko kehoa rasittava urheilulaji, joten on silkkaa hölmöilyä skipata lihaskunto.


Tein harjoituksia loppupuolella kurssia hieman pidennetyllä aikataululla. Kertailin useita harjoituksia moneen otteeseen ja välillä tuplasin tai triplasin jonkin viikon kokonaan. Viimeisen juoksuharjoituksen aikana juoksin jo 7,8 kilometriä 144 lyönnin keskisykkeellä, ja mikä parasta, olisin voinut jatkaa vieläkin pidemmälle.


Aikaisemmin olen harrastanut juoksua muutaman viikon pyrähdyksissä erittäin intensiivisesti ja sitten taas unohtanut koko touhun kuukausiksi. Nyt kuitenkin olen harrastanut juoksemista vähintään viikoittain jo viiden kuukauden ajan. Jäin koukkuun säännölliseen lenkkeilyyn ja kunnon kohenemiseen, minkä lisäksi minulla on nyt hurja motivaatio jatkaa hyvin alkanutta matkaa. Siksi jatkankin jo ensi viikolla Juoksukunnon parantaminen -kurssille.


Kiitos Rebekka siitä, että sain avullasi rakennettua varmaan ensimmäistä kertaa elämässäni itselleni hyvän pohjakunnon, ja ennen kaikkea siitä, että opetit minua olemaan itseäni kohtaan armollinen.


Juokseminen ei ole koskaan aiemmin tuntunut näin hyvälle!”


- Katariina -

Jos sinäkin olet tuskaillut juoksemisen kanssa, niin klikkaa Kävelystä juoksuun – 8 viikon lempeään verkkovalmennukseen TÄSTÄ.


Juoksukunnon parantaminen, verkkokurssi, verkkovalmennus

Juoksukunnon parantaminen, eli kohti pidempiä kilometrejä!

”Lenkille on nykyään aina kiva lähteä! Aiemmin lenkkeillessä suuren osan ajasta ajatukset on olleet siinä, miten jalat painaa eikä jaksaisi ja kävelemään ”joutuminen” välillä on ollut epäonnistuminen.

Hyödyn jo ihan siitäkin, että joku on miettinyt valmiin järkevän ohjelman ja mulle jää vain sen noudattaminen. Silloin en koko ajan mieti, että miten kauan tätä juoksemista nyt tällä kertaa jaksaa, vaan toimin ajastimen piippausten mukaan ja huomaamatta kunto kehittyy (toki kevennän jos pahalta oikeasti tuntuu). Kun pidempikin lenkki jakautuu muutamien minuuttien pätkiin, en mieti että nyt 70 min tätä, vaan keskityn vaan siihen käsillä olevaan kolmeen minuuttiin ja yleensä lopulta tuntuu, että olisi voinut vielä jatkaa. [--] Suurkiitos siis kurssista, innolla odotan jatkoa!”

- Anni -

Omaa juoksukuntoasi pääset parantamaan TÄSTÄ!


Juoksukunnon ylläpito, verkkokurssi, verkkovalmennus

Juoksukunnon ylläpito, eli maltillisesti kestävyyttä

”Kurssi on ollut ehdottomasti positiivinen kokemus. Olen urheillut ja liikkunut koko ikäni, mutta juoksu tuli uudelleen mukaan kuvioihin miltei 30 vuoden tauon jälkeen vasta vajaa vuosi sitten. [--] Aloitin kurssin siis jo hieman juosseena ja myönnän, että alkuun ajattelin että eihän nämä useimmat oikein tunnu missään, mutta uskon että tämä vähän armollisempi tapa liikkua on sopinut minulle oikein hyvin. Toki tulee tehtyä jonkin verran muuta liikuntaa, mutta huomaan että olen tämän myötä oppinut kuuntelemaan myös omia tuntemuksia liikunnan määrän suhteen.

Parasta kurssissa on ollut oikeastaan kaikki. Kroppa kiittää liikkuvuusharjoituksista, mieli kiittää juoksutreenien monipuolisuudesta ja jalat kiittävät alkulämmittelyistä. Videot ja ohjaus ovat hyvin tehty ja miellyttäviä seurata. Seuraaminen onnistuu yleensä myös vain kuunnellen.

Koko ikänsä liikkuneena on kurssilla tullut vastaan varsinkin liikkuvuustreeneissä liikkeitä, joita en ole koskaan ennen tehnyt! On kyllä virkistävää tehdä jotain ihan uutta ja välillä haastavaakin. Varsinkin välillä ongelmallinen alaselkäni on voinut paremmin monipuolisella treenillä, paljosta työpäivänaikaisesta istumisesta huolimatta. Kiitos siitä.”

- Rita -

Nappaa oma Juoksukunnon ylläpito!


Tavoitteena kevyt 10-20 km, verkkokurssi, verkkovalmennus

Tavoitteena kevyt 10-20km, eli pitkiä lenkkejä hymy huulilla

Kurssin alussa ja lopussa tehdään 10 km testilenkki, joka juostaan miellyttävää vauhtia. Laura venytti kolmen kuukauden kurssin melkein viideksi kuukaudeksi eli viikon treenit venyivät usein kahdelle viikolle ja silti Lauran testilenkin aika parani hurjasti. Noin 12 minuuttia pois kympin ajasta on hirmuisesti ottaen vielä huomioon, ettei harjoituksia pystynyt tekemään kurssin aikataulussa. Rebekan valmennusten paras puoli onkin se, että ne toimii sitä paremmin, mitä enemmän niitä venyttää omaan arkeen ja jaksamiseen sopivammaksi!

Alun testilenkkilenkki 10,25 km: aika 1h 20 min, keskinopeus 7:51 / km

Lopun testilenkki 10,25 km: aika 1 h 8 min, keskinopeus 6:38 / km


Lauran palaute:

”Jouduin aika paljon venyttämään treenien aikatauluja. Sain kurssin tänään päätökseen tekemällä testilenkin ja olen tyytyväinen että kehitystä on selvästi tapahtunut. Aika voisi olla parempi, mutta olo oli niin paljon parempi kuin aloittaessa että se tekee tyytyväiseksi.


Kevyt 10-20 kilometriä valmennus odottaa TÄÄLLÄ!


Vahva elämän asiakkaat on timanttia!

- En osaa edes sanoin kuvailla miltä tuntuu kuulla, että asiakkaat saa näin tärkeitä oivalluksia, hyviä tuntemuksia ja kehittyvät mun kursseilla. Olen usein näistä palautteista ihan onnesta sykkyrällä. Mikään ei ole sen parempaa kuin kuulla, että juoksun ilo on löytynyt sen suorittamisen sijaan, Rebekka kertoo.


Rebekan kursseilla päämääränä onkin oppia nauttimaan juoksemisesta ja liikkumisesta yleensäkin. Siksi kursseilla edetään maltilla ja rakennetaan vankka ja kestävä pohja.

Jos sinäkin haluat järkevän ja helposti omaan arkeen muokattavissa olevan treeniohjelman, niin tsekkaa kaikki Vahva elämän valmennukset TÄÄLTÄ!

Terveisin,

Sanna


Vahva Elämän osakas

Rebekan vasen käsi

Rebekan treeniohjelmien virallinen tavistestaajaKuvat: Jassu Dammert111 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page