top of page
Search

KIIRE EI OLE MERKKI MENESTYKSESTÄ, VAAN ELÄMÄN HALLITSEMATTOMUUDESTA

Updated: Aug 7, 2021

"UNELMAELÄMÄ"


Muistan yhä kuin eilisen, kun kaksikymppisenä luin lehtihaastattelun eräästä nuoresta julkkisnaisesta, jossa tämä nainen kertoi arkensa olevan ihanan kiireistä ja hän ehti vain "pyörähtämään" kotona nukkumassa. Yhdistin tämän mielessäni menestykseen, onnellisuuteen ja onnistumiseen elämässä, eli omaan unelmaelämääni. Sanotaan, että onnellinen ihminen ei ole paikoillaan. Totta ja tarua. Kuten kaikessa, tässäkin on hyvä olla tasapaino.


Puhun paljon rentouden ja stressittömyyden puolesta. Tekemisellä pitää pysyä ilo, muuten se alkaa pidemmän päälle syödä enemmän kuin antaa. Eikä meitä ei yksinkertaisesti ole tehty paahtamaan aamusta iltaan. Pysähtymisen näen vahvuuten ja voimana, sillä se kasvattaa energiavarastoja, auttaa palautumaan ja parhaimmassa tapauksessa se tyhjentää mielen paremmin kuin mikään muu.


Aivojen kuormitus tämän päivän länsimaalaisella on niin isoa, etteivät aivot enään ehdi prosessoida kaikkea, jolloin tästä voi seurata kroonista väsymystä, aivosumua, ahdistusta, riittämättömyyden tunnetta, saamattomuuden tunnetta ja luovutusmielialaa.

Jaan sinulle blogin loppupuolella omat suosikkivinkkini tehokkaaseen ja nopeaan rentoutumiseen, malta siis sinne asti.


Juoksuvalmentaja Rebekka Jaakkola
Rebekka Jaakkola

KUKAAN MUU EI MUUTA ELÄMÄÄSI KUIN SINÄ ITSE


Vaikka puhunkin rentouden ja stressittömyyden puolesta tänä päivänä enemmän kuin mistään muusta, se ei kumoa kuitenkaan sitä, että jos elämässä haluaa määrättyjä asioita, se myös vaatii määrättyä päättäväisyyttä. Ja että sohvan pohjalle ei joka tapauksessa kannata koskaan jäädä. Sinne kun jäät, sieltä on todella vaikea päästä ylös. Eikä telkkarin tuijottaminen rentouta illalla, se vain lisää aivojen stimulaatiota ja stressitilaa.


Jos unelmasi on vaikka vahvempi keho, mukavampi työpaikka, parempi palkka, kevyempi elopaino, määrätty summa rahaa tai vaikka päästä jostain yli olemassa olevasta haasteesta, sinulla pitää olla itsekuria ja päättäväisyyttä. Jokaisen asian eteen tarvitaan myös aina määrätty määrä raakaa työtä.


EI JAKSA


Itselle, kuten meille kaikille tulee joskus päivä tai kaksikin kun ei jaksa muuta kuin maata sohvalla ja selvitä vaan seuraavaan päivään, mutta sitten jossain kohtaa (ajoissa) minä otan itseäni vaan niskasta kiinni ja alan hommiin. Do it, do it, do it (Brian Tracy). Sillä ei ole mitään merkitystä jos välillä retkahtaa, väsyy, lannistuu tai heittäytyy laiskaksi, jos vaan tarpeeksi nopeasti palaa ruotuun. Jokainen hetki on hyvä hetki aloittaa alusta.


Minä olen jo vuosia kirjoittanut tavoitteeni ja toiveeni ylös joka ikinen vuosi ja päivittänyt niitä vuoden mittaan monteen kertaan. Tämä tapa aikoinaan muutti elämäni. Aina rahattomasta, saamattomasta, röökaavasta lähes alkoholistista ja epävarmasta minusta tuli ihminen, jolla on nyt vahva keho ja mieli, jolle jää joka kuukausi menojen jälkeen säästöön, joka saa paljon aikaiseksi, joka on saavuttanut paljon ja jolla on itsevarmuutta. Se ei silti tarkoita että mikään tulisi helpolla. Minullekaan. Tai ettei välillä kaikki kaatuisi päälle tai tuntuisi pahalta.


Epäonnistumisia on aina moninkertaisesti enemmän kuin onnistumisia, mutta usein näemme ulospäin vain ihmisten onnistumiset, emme niitä haasteita joiden yli meistä jokainen on monet kerrat kömpinyt.

RUTIINIT


Elämässä pitää olla rutiineja. Rutiinit vähentävät stressiä, sillä silloin ei tarvitse joka hetki tehdä valintoja sen suhteen, mitä pitää tehdä seuraavaksi.


Oma rutiinini pitää sisällään tavoitteiden kirjoittamisen ylös. Ensin kirjoitan ylös KAIKEN, mitä elämältäni haluan ja mitkä asiat tekevät minusta onnellisen. Sen jälkeen listaan mitkä näistä asioista saa minut eniten ja nopeiten onnelliseksi ja sen jälkeen listaan mitä minun pitää tehdä kunkin tavoitteen saavuttamiseksi. Ihan pienimmästä isompaan tehtävään. Sitten alan hommiin. Do it, do it, do it.


Sama mitä elämässä vastaan tulee tai miten asiat menee pieleen (ja ne todellakin menee ja usein), jatkan hommia. Jos yksi vaihtoehto kaatuu, selvitän mikä on toinen ja käännän kelkkani siihen suuntaan ja jatkan hommia. Päätin jo vuosia sitten että mikään ei ole mahdotonta, joskus vaan pitää olla kekseliäämpi että löytää ne oikeat keinot tavoitteen saavuttamiseen. Tämän lisäksi tulee muistaa välillä pysähtyä, sillä elämä ei voi olla pelkkää suorittamista. Elämästä pitää myös nauttia.


KULLAN ARVOINEN VINKKI


Jos sinä olet vielä vähän hukassa elämäsi suunnasta tai sinusta tuntuu, että asiat ei etene siihen suuntaan mihin haluisit, tee kuten minä tein:


Kirjoita ylös mitä haluat. Kirjoita ylös KAIKKI mitä haluat koko elämältäsi. Pienimmätkin asiat ja hulluimmat unelmat. Sen jälkeen lue kirjoittamasi läpi joka ikinen päivä. JOKA PÄIVÄ. Siitä lähti minunkin elämänmuutokseni aikoinaan. 👌


NE VINKIT RENTOUTUMISEEN:

Juoksuvalmentaja Rebekka Jaakkola
Rentoutushetki kesken päivän antaa lisää virtaa.


1. PIKARENTOUTUS


Kun tuntuu että kaikki kaatuu päälle juuri nyt, istu alas, sulje silmäsi ja hengitä kymmenen kierrosta seuraavalla rytmillä: neljään laskien nenän kautta sisään ja neljään laskien suun kautta puhaltaen ulos. Keskity vain laskemiseen ja hengitykseesi. Simple as that. Lupaan että helpottaa.


2. KUN SINULLA ON HIUKAN AIKAA


Kun sinua väsyttää ja stressi painaa päälle, mene selällesi lattialle, kädet rentoina sivuilla, tarvittaessa tyyny pään alla tai ilman tyynyä ja laita jokin kevyt kangas tai vaikka huivi silmien päällä ettet näe valoa.


Tee ensin seuraava hengitysharjoitus viisi kertaa: hengitä nenän kautta sisään neljään laskien, jonka jälkeen pidätät hengitystä kahteen laskien, sitten puhalla ulos suun tai nenän kautta neljään laskien. Tämän jälkeen keskity ajattelemaan jotain muistoa elämäsi varrelta, jolloin tunsit itsesi todella iloiseksi, onnelliseksi tai vaikka vahvaksi. Keskity ajattelemaan tätä muistoa niin tarkasti kuin suinkin. Jos et saa mieleesi mitään voimaannuttavaa muistoa, keksi se. Aivot ja kehon mielihyvähormonit eivät tiedä onko tarinasi keksitty vai tosi, vaikutus on silti sama, eli hyvänolon tunne ja rentoutuminen. Tätä harjoitusta voit tehdä niin kauan kuin sinusta tuntuu hyvältä. Mitä enemmän ajattelemme hyviä ja ihania asioita, sen enemmän tunnemme hyvää oloa.


3. SHOKKIHOITO


Tämän mielettömän toimivan rentoutumiskeinon olen itse löytänyt vasta menneen kesän aikana. Menen joka ilta (tai aamu tai päivä) pulahtamaan luonnonveteen.


Voin kertoa, että mitä stressaavampi olo on veteen mennessä, sen tehokkaampi vaikutus. Ihan kuin kaikki murheet, stressi ja väsymys vain peseytyisi pois sinne veteen. Joka ikinen kerta. Sanon tätä shokkihoidoksi, sillä nyt vedet alkaa olla jo osin viileitä ja mitä kylmempää vesi on, sen "shokeeravammalta" seinne meno tietysti tuntuu. Tähänkin tietysti tottuu, itse en olisi vielä kesän alussa voinut kuvitellankaan, että minut saisi kylmään veteen joka päivä vapaaehtoisesti, ja vielä sukeltelemaan ja oleskelemaan siellä.


Tämä on paras stressinhoitokeino minkä olen elämäni aikana löytänyt. Plussana on luonnon ja veden läheisyys.


Juoksuvalmentaja Rebekka Jaakkola rentoutuu uimalla luonnonvesissä ympäri vuoden.
Uinti luonnonvesissä ympäri vuoden on yksi parhaista asioista mitä tiedän.165 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page