Search

Hyvinvointia ja rahansäästöä yksityisleasingillä

Mainos MINI Suomi / Bavaria


Kuinka paljon säästää rahaa kun vaihtaa 20 vuotta vanhan auton upouuteen yksityisleasing-sähköautoon?

Ajoin monta vuotta vanhalla autolla siinä harhaluulossa, että se on järkevämpää taloudellisesti ja säästää minulta stressiä. Oi kuinka väärässä olinkaan...


Tämän vuoden kesällä sain tarpeekseni Beetlestä josta oli alkanut tulla pohjaton rahareikä ja lähdin laskemaan kumpi on oikeasti järkevämpää, laittaa muutama tonni vanhaan autoon ja ajaa sillä, vai hankkia upouusi auto. Mikä parasta, tänä päivänä upouutta autoa ei tarvi hankkia omaksi, vaan sen voi hankkia myös yksityisleasingillä. Ei siis tarvitse laittaa isoja summia rahaa kiinni autoon, pitää ainoastaan sitoutua määräajaksi kuukausittaisiin leasingmaksuihin. Ja kun tekee hieman selvitystyötä, itselle sopiva leasingauto löytyy sopivaan hintaan, sillä vaihtoehtoja on. Minä halusin päästöttömän auton ja nopeasti selvisi, että yksityisleasingillä sellainen on mahdollista ja vielä niin, etten mene vararikkoon. Vertailujen ja koeajojen jälkeen päädyin MINI Cooper SE täyssähköön, joka on perinteisen Minin täyssähköversio.


Ajatus sitoutumisesta kolmeksi vuodeksi kiinteään kuukausimaksuun ahdisti kieltämättä alkuun aika paljon, kunnes päätin laskea auki miten paljon oma 20 vuotta vanha Beetle vie rahaa vuodessa verrattuna upouuteen Mini Electriciin.


Ennen kuin mennään tarkemmin euroihin, niin joko luit aiemman kirjoitukseni hyvinvoinnin maksimoinnista? Kerroin siinä miten uusi MINI alkoi heti ensi hetkestä vaikuttamaan hyvinvointiin jopa yllättävillä tavoilla ja miksi ylipäätään hankin upouuden auton leasingillä ihan pelkästään hyvinvoinnin vuoksi. Pelkkä rahahan ei tuo hyvinvointia, mutta tässä kohtaa raha -tai oikeastaan sen säästö lisäsi sitä ja reilusti.


Oma sympaattinen MINI on ollut käytössä nyt parisen kuukautta ja voin ihan vilpittömästi sanoa, että uuden auton hankinta yksityisleasingillä oli yksi parhaimmista päätöksistä pitkään aikaan. Auton huolettomuus on poistanut monta stressitekijää, mutta sen lisäksi se on tuonut minulle myös valtavasti kiitollisuuden tunnetta ja iloa.


MINI Cooper SE -mitä leasing sähköauton käyttö kustantaa

Kiitollisuus lisää onnellisuutta ja kun saan parilla klikkauksella sisälämmityksen päälle 5 minuuttia ennen ajoa kun ulkona sataa lunta vaakatasossa ja pääsen lähtemään liikkeelle lämpimällä autolla jota ei tarvi edes skrapata, se todella maksimoi onnelisuuden tunteen. Vanha auto piti kytkeä aina hyvissä ajoissa johdon päähän ennen lähtöä tai ajastaa se, jotta sai auton jotenkin lämpimäksi (vanha Beetle ei pysynyt kunnon pakkasilla lämpimänä millään). Monet kerrat tulikin sit lähdettyä kylmällä autolla liikkeelle, kun ei muistanut laittaa piuhaa. Tuntuu pieneltä asialta mutta hei, hyvinvointi koostuu nimenomaan miljoonasta pienestä elämän asiasta, ei muutamasta isosta. Kun näitä pieniä palasia saa loksautettua kohdilleen, elämä alkaakin yhtäkkiä tuntua paljon helpommalta.


Toinen onnellisuutta lisäävä asia tässä MINIssä on yhdellä napin painalluksella käynnistyvä auto. Kun on koko elämän tottunut ajamaan normaalilla manuaalivaihteisella bensakäyttöisellä autolla, sitä hämmästelee tätä ajamisen helpoutta joka kerta kun lähtee liikkeelle. Helppoutta lisää huimasti myös se, että ajossa ei tarvi käyttää kuin yhtä jalkaa ja yhtä poljinta. MINIssä on nimittäin sähköntalteenottojärjestelmä, jonka avulla autoa voi ajaa lähes tulkoon ilman jarrupoljinta, sillä auto tekee voimakkaan moottorijarrutuksen kun päästää kaasusta hiukankin. Jarrutuksen voimakkuus on siis huomattavasti isompi kuin kuin normaali moottorijarrutus ja mahdollistaa näin yhden jalan ajon. Voimakkaan moottorijarrutuksen saa myös pois päältä, jos haluaa ajaa normaalisti jarrupoljinta käyttäen. Siis voiko autoa edes ajaa näin helposti!


No mutta mennään rahaan!

Raha on yksi hyvinvoinnin lähteistä. Siitä ei pääse yli eikä ympäri.


Raha ei tuo onnea, mutta se kyllä helpottaa elämää ja vähentää stressiä. Olen elänyt elämässäni pelkällä sosiaalitoimeentulotuella jo nuorena, sekä vielä vajaa kymmenen vuotta sitten kun ensimmäinen yritykseni meni konkurssiin. Jouduin myymään kotimme, jotta sain maksettua 80 000 euron yritysvelat joiden henkilökohtaisena takaajana olin minä.


Yksinhuoltajana rahan puute iskee tajuntaan tuhat kertaa enemmän kuin yksin eläessä. Vastuu lapsesta ja siitä saako lapsi tarpeeksi ja tarpeeksi terveellistä ruokaa stressaa PALJON. Tiukoista ajoista on aikaa nyt kuutisen vuotta ja elän nyt taloudellisesti aivan toisenlaista elämää. Tuloni ovat kasvaneet uusien perustamieni yritysten myötä huomattavasti ja olen oppinut kuluttamaan vähemmän ja tekemään fiksuja rahapäätöksiä muun muassa säästämisen ja sijoittamisen suhteen. Rankat ajat ei silti unohdu. Tästä syystä pyrinkin koko ajan pohtimaan minne rahaa kannattaa laittaa je minne ei. Köyhän ei kannata ostaa halpaa -sanonta pätee myös tässä auto-asiassa, sillä vanha Beetle söi todella paljon pitkällä aikavälillä rahaa ja ennen kaikkea mun voimavaroja (jotka vapautuessaan voi laittaa rahan tekoon).


Olin haaveillut uudesta autosta jo pitkään, mutta tiesin ettei mulla ole mitään mahdollisuutta ostaa uutta autoa. Olisiko yksityisleasing oikeasti hyvä vaihtoehtoa?


Jatkuva bensan hinnan nousu ahdisti enemmän ja enemmän, sillä vanha Beetle kulutti sitä ja paljon. Alkuvuodesta laitoin auton korjauksiinkin useamman sata euroa ja viimeinen niitti auton vaihdolle tuli kun kävin alkukesästä katsastamassa Beetlen. Hylky tuli sekä vajaan kahden tonnin korjauskustannutarvio. Auto oli tuonut valtavasti stressiä jo muutaman vuoden ajan jatkuvien vikojen vuoksi ja sain koko ajan olla selvittelemässä erilaisia hajonneita osia ja pyytää tarjouksia korjauksista. Pikaisella laskutoimituksella vanha auto vei minulta vuodessa myös muutaman vuorokauden ELÄMÄÄ. Tankkaukset, huollot, korjaukset, selvitykset ja vaikka mitä. Kaikki tämä vei valtavasti aikaa, eikä aikaa voi aina mitata suoraan rahassa, mutta omassa hyvinvoinnissa voi.


Miten paljon säästän rahaa ajamalla MINI yksityisleasingillä?

Nyt pilkotaan eurot auki. Tästä näet auton käyttökulutukseni 20 vuotta vanhalla Beetlellä sekä uudella Bavarialta hankitulla yksityisleesing MINI:llä. Sain oman MINIn syyskuun 2022 alussa ja myin Beetlen heinäkuussa. Tuon välin lainasin naapurin autoa tarvittaessa. Kun selvitin vanhan auton käyttökustannuksia, laskin erikseen koko vuoden 2021 käyttökustannukset, erikseen vuoden 2022 tammi-heinäkuun sekä vielä koko 2022 käyttökulut jos en olisikaan luopunut Beetlestä.


Laskelmiin sisältyy bensan kulutuksen lisäksi vakuutukset, öljyt sekä toteutuneet korjauskulut. Korjauskustannusarvio 1800 € on lisätty tämän vuoden kokonaiskustannusarvioon jos olisin pitänyt Beetlen ja jotta auto olisi mennyt katsastuksesta läpi.


Laskelmissa ei oteta huomioon sellaista vaihtoehtoa, että olisin ostanut uuden tai käytetyn auton, vaan nyt keskitytään yksityisleasingin kustannuksiin versus oma vanha Beetle. Tulokset ovat riippuvaisia tietysti kulloisenkin auton iästä, kulutuksesta ja vaikka mistä, joten näitä laskelmia ei voi verrata suoraan mihinkään. Laskelmat on siis tehty puhtaasti itsekkäistä syistä ja omista lähtökohdista, mutta antavat mielenkkiintoista dataa ja tietoa ainakin heille, joille nämä asiat on olleet yhtä pimennossa kuin itselleni. Toivonkin, että laskelmani kannustaa itse kutakin selvittämään ja pohtimaan mikä on oikeasti edullisin ja elämäntilanteen kannalta parhain autovaihtoehto.


Jätin laskelmissa huomioimatta 700 euroa jonka sain Beetlestä kun myin sen. Ehkä tuon summan olisi voinut myös laskea vähennyksiin kolmelle leasingvuodelle, jolloin vuosikuluni olisivat seuraavat kolme vuotta 233 euroa pienemmät, mutta jätetään se nyt tekemättä. Kulut tarkistin Nordea Walletin kautta, joten tästä voi puuttua jotain, mitä tuo sovellus ei ole tajunnut liikkumisen kuluiksi. En tiedä kuinka tarkasti sovellus osaa kaiken eritellä.


Jätin pois myös rengaskulut, joihin meni vuonna 2019 yhteensä 780 euroa. Vaihdoin tuolloin kaikki talvirenkaat ja kahdet kesärenkaat. Renkaa kestää minun ajoilla viitisen vuotta, joten seuraavalle kolmelle vuodelle näitä kuluja tuskin olisi tullut. MINIssä renkaat ja renkaiden vaihdot kuuluu hintaan, joten niitä kuluja ei tule myöskään nyt. MINIssä myös kaikki mahdolliset teknisten ongelmien korjaukset ja huollot kuuluu sopimukseen, joten eivät tule maksamaan minulle mitään. Laskelmista on jätetty pois pissapojan neste ja renkaiden kausisäilytys, sillä ne kulut on samat autosta huolimatta (säilytän renkaat muualla kuin kotona).


Kolmen vuoden yksityisleasingillä hankittu MINI kustantaa minulle 10 000 kilometrin vuosittaisella ajorajoituksella 389 € per kuukausi + 2000 € käsimaksu. Tuon 2000 euroa sain takaisin Traficomin myöntämällä vähäpäästöisen auton hankintaan tarkoitetulla 2000 euron tukirahalla. Tällä hetkellä saman MINI Cooper SE saa hintaan 485 € / kk ilman käsimaksua. Myös Traficomin tuet on tältä erää jaettu, joten sitä etua ei ole käytettävissä (voi toki muuttua mikä hetki tahansa jos määrärahoja lisätään). Kun minun leasing-sopimus loppuu kolmen vuoden päästä, en saa tietysti saa autosta mitään sillä se ei ole minun omistuksessa (en voi sitä myydä), mutta en siitä siis maksanutkaan muuta kuin kuukausittaisen käyttömaksun. Huomioitavaa on, että uuden auton arvo voi laskea jopa 15 % ensimmäisen käyttövuoden aikana ja siitä eteenpäin jopa 10 % vauhtia. MINIn kohdalla se tarkoittaisi, että perus MINI Cooper SE autosta saisi kolmen vuoden jälkeen jopa reilu 11 00 euroa vähemmän. Tätä vertailua nyt en kuitenkaan lähde tekemään että kumpi maksaa vähemmän, yksityisleasing vai oma MINI, sillä leasingin huolettomuus ja se, ettei siihen tarvitse omaa rahaa tai lainaa merkitsi minulle eniten.


*Huomioi, että yksityisleasingin sekä sähköautojen hinnat lienevät nousussa kesän alusta nousseiden kustannusten ja sähköautojen kysynnän lisääntymisen ja komponenttien vaikean saatavuuden vuoksi.

MINI on täyssähkö ja olen käyttänyt sitä nyt vasta parin kuukauden ajan. Ajoni on kuitenkin suunnilleen samat joka kuukausi, sillä en ajele huviajoja eikä useinkaan mennä extemporee ajeluille tms., vaan ajo on hyvinkin ennustettavaa lapsen harrastukseen kuskausta, kaupassa käyntiä ja äidillä kyläilyä. Minun yksityisleasing on rajattu 10 000 km vuosittaiseen kilometriin, joten kilsoja saa tulla kuussa keskimäärin reipas 800.


Minulla on yhä erittäin hyvä kiinteä sähkösopimus vuoden 2023 loppuun 7,5 sentin sähkön hinnalla, joten latauskulut on pysyneet tosi maltillisina. Luvut olisi jonkin verran erit, jos lataisin kalleimmalla pörssisähköllä, mutta siltikään latauskulut ei nousisi niin kalliiksi kuin bensan kulut Beetlessä.VANHAN AUTON VUOSIKULUT 2021

Bensa 2 142 € (178,5 € / kk)

Katsastus 94 €

Korjaukset ja varaosat 1561 €

Moottoriöljy 225 €

Vakuutus 300 €


YHTEENSÄ 4 582 €


VANHAN AUTON KULUT 2022 (01-07) + VUOSIKULUT

Bensa 1 590 € (227 € / kk)

Katsastus 94 €

Korjaukset ja varaosat 1 435,70 €

Moottoriöljy 147 €

Vakuutus 140 €


YHTEENSÄ 3 666,70 €


ARVIO KOKO 2022


Lisätty bensat + vakutuusmaksut + korjaus 1800 €

YHTEENSÄ 6 761,70 €


UUDEN MININ YKSITYISLEASING VUOSIKULUT

Sähkö 330 € (27,50 / kk)

Katsastus 0 €

Korjaukset ja varaosat 0 €

Moottoriöljy 0 €

Leasingmaksu 4 668 € (389 € / kk)

Vakuutus 558 €


YHTEENSÄ 5 556 €


Summataan laskelmat sanoiksi
MINI Cooper SE - energinen ja kokoaan isompi hyvinvoinnin lähde

Vuonna 2021 pääsin Beetlellä tonnin vähemmällä kuin mitä nyt leasing-autolla.


Tänä vuonna seitsemän kuukauden aikana Beetlen käyttökustannuksen nousi jo lähelle edellisvuoden kokonaiskustannuksia ja jos olisin jatkanut Beetlellä ajoa koko vuoden 2022 (jonka luulin olevan stressittömämpää kuin uudella autolla ajo), olisin näillä bensan hinnoilla ja korjauskustannuksilla maksanut tänä vuonna kaikkinensa lähemmäs huimat 7000 euroa auton käytöstä. Uudella Bavarian ykstiyisleasingin MINI sähköautolla vuosikustannukset jäävät reiluun 5500 euroon.


Säästöä kokonaiset 1205,70 euroa vuodessa!


Tämä laskelma oli tehty lähinnä omaksi huvikseni ja sinun iloksesi, sillä olen yhä niin yllättynyt siitä miten paljon hyvää oloa uusi auto voi tuoda ja myös siksi, että elin todellisessa harhaluulossa kun aina ajattelin, että on halvempaa ja stressittömämpää ajaa vanhalla autolla. Ja varmasti joissain tapauksissa onkin, mutta ei tässä minun tapauksessani.


Olen maksanut Beetlestä aikoinaan muutaman tuhat euroa ja kaikkien näiden omistusvuosien aikana pelkästään korjauksiin on uponnut vähintään saman verran euroja. Kun lasketaan Beetlen ostohinta jaettuna se minun omistusvuosille ja kerrottuna kolmelle vuodelle (leasingin kesto) ja vähennetään siitä Beetlen myyntihinta, kustannukset nousevat reilusti yli kolmen vuoden leasingkustannusten. Tähän kun huomioidaan vielä uuden huoltovapaan sähköauton käytön helppous ja stressittömyys, on helppo todeta että yksityisleasing MINI vei minun mittareillani voiton 6-0 ja paransi elämänlaatuani älyttömästi. Olen valtavan onnellinen sympaattisen ja niin näppärän MINIn haltija.


Oli tosi kivaa ja herättelevää laskea eurot auki auton käytöstä. En ole tehnyt sitä ennen, vaikka olisi pitänyt. Säästöä voi tulla yllättävistä paikoista ja suosittelenkin sitä sinullekin, olit sitten vaihtamassa autoa tai et.


Joskus kustannuslaskelmat asiassa kuin asiassa voi tuoda esiin menoja ja säästöjä, joita muuttamalla voi "tienata" pitkän pennin ja samalla lisätä huomattavasti omaa hyvinvointia.


Ihanaa syksyä!

Rebekka / Vahva elämä
90 views0 comments

Recent Posts

See All